Podáva Taco Bell mäso „triedy D, ale jedlé“?

taco bell grade d mäso jedlé

Obrázok cez David Butow / Corbis prostredníctvom Getty Images

Nárokovať

Väznice, školské jedálne, Taco Bell a ďalšie reštaurácie s rýchlym občerstvením používajú v potravinových výrobkoch, ktoré podávajú, mäso „triedy D, ale jedlé“.

Hodnotenie

Falošné Falošné O tomto hodnotení

Pôvod

Je ťažké povedať, ako dlho tu bola legenda o mäse „triedy D, ale jedlé“, ale niektorí z našich čitateľov uviedli, že o Taco Bell, väzniciach a školských jedálňach počuli už v roku 1980:

[Zozbierané na internete, 1996]



Na univerzite v Indiane existuje príbeh, ktorý tu funguje už dlhší čas a ktorý sa určite kvalifikuje ako príbeh FOAF.

Spravidla ide o niekoho, kto bol študentským robotníkom v bufete, a povedal, že videl nedávno dodanú hovädziu debnu s označením: „Hovädzie mäso triedy D: Vhodné na ľudskú spotrebu.“


[Zozbierané na internete, 1999]

Údajne sa nachádza na škatuľke párkov, ktoré moja univerzita používala ... „Stupeň D, ale jedlý“.


[Zozbierané na internete, 2003]

Počul som od niekoľkých ľudí, že Taco Bell používa jedlé mäso triedy D (tj. Šupky, semenníky, penisy atď.).


[Zozbierané na internete, 2003]

Počul som od priateľa, že mäso Taco Bell má stupeň F, zatiaľ čo väčšina krmív pre psy má stupeň D (lepší stupeň).

Okrem dvoch najbežnejších výrazov (vysokoškolské jedálne a poskytovatelia rýchleho občerstvenia, ako je Taco Bell), sa tejto legende o mäse triedy D hovorilo aj o jedle podávanom v jedálňach základných škôl, letných táboroch pre deti a väzeniach. V každom prípade niekto prisahá, že videl, ako sa vykladajú oznamovacie škatule s mäsom z nákladných vozidiel, ktoré prišli do zásobovania kuchýň, alebo že tieto balíčky špehoval v kuchyniach sám. Zvyčajne sa hovorí, že debny boli označené ako „Grade D But Edible“, ale počuli sme aj „Grade D - Jedlé“, „Grade F - Jedlé“, „Grade D Beef: Vhodné na ľudskú konzumáciu“ a (naše obzvlášť obľúbený) „Stupeň D - Nevhodný na ľudskú spotrebu - vhodný pre väzňov a študentov.“ (Nikto však nikdy nedokáže vyrobiť fotografiu takéhoto štítku ako potvrdzujúci dôkaz.)

Táto rozprávka nie je nič iné ako tradícia. V USA nie je mäso klasifikované na stupnici reprezentovanej písmenami, takže by ste nikdy nevideli prepravky s mäsom označené ako D (alebo akákoľvek iná akosť podľa písmen).

5-vrstvové burrito značky Taco Bell’s Beefy. (Zdvorilosť: Taco Bell)

Z dôvodu ochrany verejnosti pred chorobami prenášanými potravinami sú mäsové výrobky (skupina, ktorá zahŕňa hovädzie, bravčové, jahňacie a teľacie mäso) predávané v USA kontrolované Úradom pre bezpečnosť a kontrolu potravín ( FSIS ), agentúra amerického ministerstva poľnohospodárstva (USDA), ktorá má zabezpečiť, aby spĺňali americké bezpečnostné normy týkajúce sa bezpečnosti, zdravotného stavu a presnosti označovania v súlade s federálnym zákonom o kontrole mäsa ( FMIA ). FSIS však mäso „neklasifikuje“ ako súčasť štandardného inšpekčného procesu: inšpekcia je striktne systémom vyhovujúci / nevyhovuje a mäsové výrobky vyhovujú alebo sú odmietnuté ako nespôsobilé. Neexistuje žiadny druh mäsa ako „stupeň D, ale jedlý“ alebo „iba pre domáce zvieratá“.

Ak si to výrobca mäsa želá, bude môcť nechá svoje výrobky ohodnotiť klasifikátorom USDA, ktorý ich zaradí do jednej z ôsmich kategórií: Prime, Choice, Select, Standard, Commercial, Utility, Cutter a Canner. Podľa USDA:

Známky USDA Prime, Choice, Select a Standard pochádzajú z mladšieho hovädzieho mäsa. Najvyšší stupeň, USDA Prime, používajú väčšinou hotely a reštaurácie, ale malé množstvo sa predáva na maloobchodných trhoch. Najpredávanejšou známkou je USDA Choice.

Štandardné a komerčné hovädzie mäso sa často predáva ako netriedené alebo ako „značkové“ mäso.

Tri nižšie triedy - USDA Utility, Cutter a Canner - sa zriedka, ak vôbec, predávajú v obchodoch, ale namiesto toho sa používajú na výrobu mletého hovädzieho mäsa a iných mäsových výrobkov, ako sú párky.

Tento proces triedenia je však voliteľný a dokonca aj mäso zaradené do najnižšej triedy je dokonale jedlá. Je zrejmé, že niektoré kusy a druhy mäsa sú chutnejšie alebo výživnejšie - a preto sú pre spotrebiteľov príťažlivejšie (a nákladnejšie) - ale každý mäsový výrobok, ktorý prejde kontrolou USDA, bol certifikovaný ako vhodný na ľudskú konzumáciu. Akékoľvek mäso, ktoré neprejde základným inšpekčným procesom USDA, je odmietnuté, nie je označené ako výrobok „nízkej kvality, ale jedlý“ alebo „iba pre domáce zvieratá“.

Navyše pojem mäsa označeného ako „stupeň D, ale jedlé“ je v rozpore s celou koncepciou klasifikácie. „Trieda D, ale jedlá“ by znamenala, že niektoré mäso triedy D bolo vhodné na ľudskú konzumáciu a iné nie - ale aký by to malo zmysel pre vytvorenie triedy
klasifikácia potravín, ktoré nesplnili primárnu funkciu odlíšenia jedlých od nejedlých produktov?

Ak by skutočne existovali dva druhy mäsa nižšej kvality (tj. „Triedy D“), označil by sa typ, ktorý nie je vhodný na ľudskú konzumáciu, s výrazne odlišným hodnotením (napríklad „stupeň F“), aby sa zabránilo akejkoľvek zámene medzi dva. AkoPoznámkaznačka „Grade D, ale jedlá“, ktorú zanechal nepoctivý motorista naštartovaný v inej známej legende, je dejovým bodom, vymysleným detailom potrebným pre efektívne vyrozprávanie príbehu a nie niečím, s čím by sa v skutočnosti stretol život.

Prírodou tejto legendy je nepochybne prevalencia kartónov s potravinovými výrobkami s označením „Iba na inštitucionálne použitie“, ktorá sa bežne nachádza v zariadeniach, ktoré pripravujú veľké množstvo jedál (napr. Reštaurácie, nemocnice, školy, väznice, vojenské základne), čo je označenie, ktoré má nesprávne vykladaný v tom zmysle, že výrobky obsiahnuté v týchto kartónoch sú neštandardné. Označenie „Len na inštitucionálne použitie“ nemá nič spoločné s kvalitou, je to však indikátor toho, že obsah kartónu bol zabalený a predaný vo veľkom na inštitucionálne použitie, a preto je vyňatý z federálnych požiadaviek na označovanie, ktoré by sa inak na tento obsah vzťahovali. sa jednotlivo predávali spotrebiteľom v domácnosti. (Napríklad od potravinových výrobkov predávaných na inštitucionálne použitie nemusí byť potrebné, aby na každom balení boli uvedené údaje o výživovej hodnote, ako by to bolo v prípade, keby sa predávali na regáloch obchodov s potravinami.)

V centre tejto legendy sú dve témy: pripravené jedlá podávané inštitúciami alebo špičkové predajne rýchleho občerstvenia nechutia tak dobre ako tie podávané doma a mladistvosť, výchovné ambície, zlyhaná kriminalita alebo odhodlanie večerať lacno jedného nechaj napospas kulinársky bezohľadnému. Určitá miera nepokoja je vždy spojená so zverením prípravy toho, čo jeme, cudzím ľuďom, o čom svedčí množstvo jedálkontaminácialegendy v obehu, ale všeobecne sa táto úzkosť nestíha iba ticho perkolovať na pozadí, pokiaľ je jedlo, ktoré podávame, primerane chutné a zdá sa, že s ním nebolo manipulované. Keď však chuť vyjde z okna alebo keď niečo vyzerá nepríjemne, začneme si klásť otázku, čo sa v tej kuchyni v skutočnosti deje, a často sa obraciame na fantazijné vysvetlenia, aby sme vysvetlili rozdiel medzi našimi očakávaniami a tým, čo sme dostali. Z tohto dôvodu sa inštitucionálne alebo reštauračné ponuky, ktoré nechutia tak dobre ako domáca kuchyňa, pripisujú tomu, že boli vyrobené z neštandardných surovín, a nie že sú produktom hromadnej výroby.

Rovnako, keď je predajňa rýchleho občerstvenia schopná ponúknuť položky menu za menej, ako si myslíme, že by ich mala vedieť predať, hľadáme vysvetlenie, ktoré presahuje silu hromadného nákupu, a to, že musí ísť o špičku v kvalite zložiek. Kvôli úžasne nízkym cenám spoločnosti Taco Bell je legenda „stupňa D, ale jedlá“ spojená s týmto reťazcom rýchleho občerstvenia viac ako s akýmkoľvek iným (hoci bola označená aj v McDonald’s a Subway).

Toco Bell’s Toasted Cheddar Chalupa. (Zdvorilosť: Taco Bell)

Tiež tí, ktorí sú za každých okolností nútení spoliehať sa na výživu z inštitucionálnych potravín (napr. Väzni a študenti vysokých škôl), majú radosť zo šibeničného humoru o príšernosti kulinárskeho zážitku. V takýchto podmienkach je veľa vtipov o „tajomnom mäse“. Určitá hrdosť „tvrdého chlapa“ pochádza z členstva v skupine, ktorá prežila nepríjemné alebo namáhavé udalosti. Členstvo v tomto zbore sa nosilo ako čestný odznak a dôkaz hodnoty tejto osoby. Legenda „triedy D, ale jedlá“ je obzvlášť obľúbená pre kolegov, pretože sa tak dobre hodí k hrdinskému obrazu odvážneho malého študenta, ktorý bojuje proti drvivým silám (napr. Sadistickí profesori, pracovné zaťaženie, ktoré by udusilo koňa, internáty so všetkou atmosférou. väzníc a jedla, ktoré by poslalo tvrdého chlapca plakať k jeho mame). NášVysoká školačasť je plná príbehov študentov zmietaných drsnosťou vysokoškolského života, pretože také príbehy sú vyjadrením toho, ako sa chcú vidieť tí, ktorí žijú mimo domova a chcú vysokoškolské vzdelanie. Toto je skľučujúce, ťažké obdobie v ich životoch, a preto majú radosť z toho, že svoj boj môžu označiť za odvážny boj proti živlom, ktorý prežije viac ako život, v ktorom uspejú iba tí najhrdinskejší.