Live Updates: Snopes Coverage of 2020 U.S. Election Day

Hlasovanie vo voľbách do USA v roku 2020 možno skončilo, ale dezinformácie stále pribúdajú. Nikdy neprestávajte s kontrolou faktov. Sledujte naše povolebné spravodajstvo tu .

Tento liveblog je hotový - ale naša práca sa nekončí. Čítať náš povolebný liveblog na kontrolu faktov.

Skočte na zobrazenie každého nároku:

Trump nepravdivo vyhlásil víťazstvo | Bidenova „Zelená míľa“ Poznámky | Pokyny pre zhromažďovanie dovoleniek v Kalifornii | Trump tweetoval „Rasistické dieťa“? | Volebné úsilie na platforme sociálnych médií | McConnell a kokaín? | Prečo voliči nosili perly | Amish Buggies pre Trumpa | Obamov administrátor. Vstavané klietky | Penn. Polemika medzi pracovníkmi | Biden na pracovné víza | Trump v kontajneri? | Giuliani chybne pridelený citát | Sieť Kullberg sa znovu objavuje | Trumpove poznámky „Losers“, „Suckers“ | Pieseň o neprítomnosti z Pensylvánie | Gruzínske voľby „podvádzajú“ | Kontroverzia tričiek Memphis BLM | „Antifov plán?“ | Sam Elliott podporuje Bidena? | „Nelegálna kampaň“ vo Philadelphii | Hlasovanie Misinfo Robocalls oslovuje voličov z Michiganu | Logo kampane Biden je „Tri červené bannery?“ | Porušenie volebného prieskumu vo Philadelphii | FBI vyšetruje nehodu autobusu Biden? | Sprievodca zastrašovaním voličov | „Superpredátori?“ | Lekári dostávajú peniaze za diagnózy COVID-19? | „Amerika je skvelá, pretože je dobrá?“ | Biden Bans Fracking? | Michiganský muž roka | Doterajšie a predchádzajúce nároky



V utorok sa končí kampaň a začína všetko sčítanie hlasov v prezidentských voľbách do USA 2020 medzi americkým prezidentom Donaldom Trumpom a demokratickým nominantom Joeom Bidenom.

Ako popredná internetová stránka na overovanie faktov zisťujeme pravdivosť tvrdení kandidátov od začiatku závodu (pozrite si zbierku kontrol faktov týkajúcich sa Trumpa tu a Biden tu ), ako aj povesti o proces hlasovania a čo Američaniamôže očakávaťv tento historický deň.

Teraz pripravujeme nové kontroly faktov zamerané na boj proti dezinformáciám o výsledkoch volieb. Zavedieme tiež nový formát príspevku, ktorý nazývame nehodnotené ako „kontroly faktov“. Tieto príspevky použijeme na šírenie informácií o povestiach / dezinformáciách, pre ktoré možno nebudeme mať dostatok informácií na úplnú kontrolu faktov s hodnotením pravdy, ale napriek tomu na ne chceme varovať.

Voľby proces sa predlžuje dní, ak nie týždňov potom, čo Američania hlasovali v predvolebnú noc. Aj počas typických cyklov, keď a pandemický neobmedzuje hlasovanie osobne a pravdepodobne spôsobí prudký nárast hlasovania prostredníctvom pošty - metóda hlasovania, ktorá úradníkom môže trvať dlhšie, kým sa spoja - štáty nie sú schopné spočítať všetky hlasovacie lístky a právne potvrdiť výsledky za jednu noc.

Reportéri správ napriek tomu často „volajú“ závody v predvolebnú noc na základe hlasov spočítaných krátko po uzavretí volebných miestností. Tieto správy v médiách sú projekcie , nie sú právne sankcionované výsledky.

Tím reportérov a redaktorov Snopes bude tieto správy pozorne sledovať, pretože by mohli mylne posilniť presvedčenie, že jeden kandidát zvíťazil, a delegitimizovať proces oficiálneho sčítania hlasov po volebnej noci. Kampaň Trump sa už snaží oslabiť dôveru Američanov v tento proces opakovaním nepodložených tvrdení o trestnej činnosti, keď v skutočnosti existujú prípady podvod voličov sú nepatrné v porovnaní s počtom hlasovacích lístkov odovzdaných vo voľbách v USA.

Navyše, ak sa výsledky volebnej noci naklonia Bidenova priazeň , mohli by vzniknúť nové problémy. Trump má opakovane odmietol do spáchať akceptovať výsledky volieb, ak prehrá, čo by mohlo vyústiť do bezprecedentnej ústavnej krízy.

Dajte zmysel tomu, čo v utorok počujete a vidíte, pomocou kontroly živých faktov spoločnosti Snopes nižšie.


Aktualizujte túto stránku obnovením.

Trump nepravdivo vyhlásil víťazstvo

Nov. 4, 4:06 ET / 1:06 PT


Späť na začiatok

Bidenova „Zelená míľa“ Poznámky

Nov. 3, 23:55 ET / 20:55 PT


Späť na začiatok

Pokyny pre zhromažďovanie dovoleniek v Kalifornii

21:28 ET / 18:28 PT


Späť na začiatok

Trump tweetoval „Rasistické dieťa“?

20:50 ET / 17:50 PT


Späť na začiatok

Volebné úsilie na platforme sociálnych médií

20:46 ET / 17:46 PT


Späť na začiatok

McConnell a kokaín?

19:54 ET / 16:54 PT


Späť na začiatok

Prečo voliči nosili perly

19:26 ET / 16:26 PT


Späť na začiatok

Amish Buggies pre Trumpa

18:36 ET / 15:36 PT


Späť na začiatok

Obamov administrátor. Vstavané klietky

18:19 ET / 15:19 PT


Späť na začiatok

Penn. Polemika medzi pracovníkmi

17:49 ET / 14:49 PT


Späť na začiatok

Biden na pracovné víza

17:47 ET / 14:47 PT


Späť na začiatok

Trump v kontajneri?

17:22 ET / 14:22 PT


Späť na začiatok

Giuliani chybne pridelený citát

16:30 ET / 13:30 PT


Späť na začiatok

Sieť Kullberg sa znovu objavuje

15:32 ET / 12:32 PT


Späť na začiatok

Trumpove poznámky „Losers“, „Suckers“

15:15 ET / 12:15 PT


Späť na začiatok

Pennsylvánska absencia

15:06 ET / 12:06 PT


Späť na začiatok

Bush podporuje Bidena?

14:58 ET / 11:58 PT


Späť na začiatok

Gruzínske voľby „podvádzajú“

14:53 ET / 11:53 PT


Späť na začiatok

Kontroverzia tričiek Memphis BLM

14:31 ET / 11:31 PT


Späť na začiatok

„Antifov plán?“

13:53 ET / 10:53 PT


Späť na začiatok

Sam Elliott podporuje Bidena?

13:34 ET / 10:34 PT


Späť na začiatok

RUMOR ALERT: „Nezákonná kampaň“ vo Philadelphii

13:20 ET / 10:20 PT


Späť na začiatok

Hlasovanie Misinfo Robocalls oslovuje voličov z Michiganu

12:54 ET / 9:54 PT


Späť na začiatok


Logo kampane Biden je „Tri červené bannery?“

12:44 ET / 9:44 PT


Späť na začiatok


ZÁZNAM O PAMIATKE: Porušenie volebného prieskumu Philadelphie

12:12 ET / 9:12 PT


Späť na začiatok


FBI vyšetruje nehodu autobusu Biden?

11:48 ET / 8:48 PT


Späť na začiatok


Sprievodca zastrašovaním voličov

11:18 ET / 8:18 PT


Späť na začiatok


„Superpredátori?“

10:42 ET / 7:42 PT


Späť na začiatok


Lekári dostávajú peniaze za diagnózy COVID-19?

10:15 ET / 7:15 PT


Späť na začiatok


„Amerika je skvelá, pretože je dobrá?“

9:52 ET / 6:52 PT


Späť na začiatok


Biden Bans Fracking?

9:41 ET / 6:41 PT


Späť na začiatok


Michiganský muž roka

9:14 ET / 6:14 PT


Späť na začiatok


Doterajšie a predchádzajúce nároky

8:58 ET / 5:58 PT


Späť na začiatok