Dokázal Jamie Oliver, že hamburgery McDonald’s nie sú vhodné na ľudskú spotrebu?

Obrázok cez 8.. Tvorca / Shutterstock.com



Nárokovať

Šéfkuchár celebrít Jamie Oliver dokázal, že mäso v hamburgeroch McDonald's je „nevhodné na ľudskú konzumáciu“ vďaka použitiu hovädzích odrezkov upravených hydroxidom amónnym zabíjajúcim baktérie.

Hodnotenie

Zastarané Zastarané O tomto hodnotení

Pôvod

V januári 2018 sa množstvo sociálnych príspevkov clickbait na sociálnych sieťach pokúšalo zneužiť urovnanú a roky starú polemiku okolo McDonaldovho používania produktu s názvom „amoniakované hovädzie mäso“ (tiež známy pod inými názvami, napríklad „vybrať chudé hovädzie ozdoby“, „chudnúť jemne“). textúrované hovädzie mäso “, ako aj hovorový výraz„ ružový sliz “) v ich hamburgeroch.

Príspevky súvisiace s článkami o webových stránkach o „prírodnom zdraví“, ktoré sa odvolávajú na kritiku britského šéfkuchára celebrít Jamieho Olivera, že spoločnosť McDonald’s používa „neštandardné“ hovädzie mäso ošetrené antimikrobiálnym činidlom hydroxidom amónnym (postup, ktorý sa použil aj nahydina):





Článok na webovej stránke Esencia života hlásené :

Podporovateľ zdravého jedla Jamie Oliver sa ujal najväčšieho spoločného rýchleho občerstvenia na svete a zvíťazil.

Podarilo sa mu presvedčiť nadnárodnú spoločnosť, aby priznala, že ich hamburgerové mäso bolo neštandardné, a prisahal, že to zmení.

Oliver zdôraznil, ako McDonald’s používal hydroxid amónny na „umytie“ svojho hovädzieho mäsa predtým, ako sa z neho vyrobili hamburgery, aby bol vhodný na ľudskú konzumáciu. Bez tejto etapy by nebolo podľa právnych predpisov možné potravinu predávať na celoštátnej úrovni. Mäso, ktoré nebolo ošetrené týmto spôsobom, sa zvyčajne používa ako krmivo pre psy a mačky.

Hydroxid amónny sa používa ako antimikrobiálne činidlo, ktoré v zásade funguje ako katalyzátor pri zmene „nejedlého“ mäsa na hamburger.

Oliver povedal:

„V zásade berieme produkt, ktorý by sa predával najlacnejším spôsobom pre psy, a po tomto procese sa dostane do rúk ľudským bytostiam.“

Tieto tvrdenia sú čiastočne pravdivé. Čo však z nedávnych článkov (ani z vyššie uvedených) nevyjasňuje, je Oliver’s media kampaň proti použitiu hovädzieho mäsa s obsahom amoniaku sa uskutočnilo v roku 2011 a McDonald’s a ďalšie veľké reťazce reštaurácií (vrátane Taco Bell a Burger King) zastavil ten výrobok použije neskôr v tom istom roku.

Do roku 2013 vyhlásenie na globálnej webovej stránke spoločnosti McDonald’s znie:

Spoločnosť McDonald’s nepoužíva v našich hamburgeroch chudé hovädzie mäso upravené amoniakom, čo niektorí ľudia nazývajú „ružový sliz“, a nepoužíva ho od roku 2011. Akékoľvek posledné správy, ktoré robíme, sú nepravdivé.

Burgers sú srdcom Golden Arches a je pravda, že McDonald’s USA podáva iba 100% hovädzie mäso skontrolované USDA - žiadne konzervačné látky, žiadne plnivá, žiadne plnidlá - obdobie.

Pred rokom 2011 používal McDonald’s USA, rovnako ako mnoho iných maloobchodníkov s potravinami, tento bezpečný produkt, aby pomohol pri zásobovaní, ale už nie je súčasťou našej ponuky.

Polemika verejnosti o rozšírenom používaní amoniakovaného hovädzieho mäsa (ktoré McDonald’s označuje ako „bezpečné“, ako ste si mohli všimnúť vyššie) sa začala skutočne v roku 2009, New York Times uverejnil článok spochybňujúci bezpečnosť produktu. V tom čase ho bolo možné nájsť v „väčšine hamburgerov predávaných na celoštátnej úrovni“ Krát uvádzané v školských obedoch. Napriek tomu, že ich americký úrad pre kontrolu potravín a liečiv (FDA) považuje za bezpečné a účinné pri potlačovaní množenia baktérií americkým ministerstvom poľnohospodárstva (USDA), vyšli najavo dôkazy o tom, že u niektorých rastlín bola zistená kontaminácia E. coli a salmonelou. vyrobil amoniakované chudé hovädzie odrezky. USDA prisľúbila užší dohľad.

Jamie Oliver, ktorý je známy ako križiak zdravej výživy, ako aj obľúbený šéfkuchár celebrít, sa do diskusie pustil tým, že v epizóde svojej televíznej šou z apríla 2011 kritizoval použitie hovädzieho mäsa spracovaného amoniakom. Potravinová revolúcia Jamieho Olivera . Oliver zdramatizoval svoju pointu tak, že zopár kusov hovädzieho mäsa zalial tekutým amoniakom a nechal ho prejsť mlynčekom na mäso so slovami: „Takže v zásade berieme produkt, ktorý by sa predával v najlacnejšej forme pre psy, a po tomto procese môžeme to dať ľuďom. “

Oliverovo senzibilizovanie tohto postupu umocnilo anti-ružový slizzúrivosťktoré už na sociálnych sieťach perkolovali od roku 2010. Upozorňujeme však, že napriek úspešnému zobrazovaniu hovädzieho mäsa spracovaného amoniakom ako nechutného a nežiaduceho, neurobil vedecký ani výživový príklad pre „nespôsobilosť“ konečného produktu. na ľudskú spotrebu. “

The FDA a USDA naďalej tvrdiť, že chemický proces je „všeobecne uznávaný ako bezpečný“ a že mäso a hydina správne ošetrené hydroxidom amónnym sú pre ľudí prijateľné na konzumáciu.